Slovní úloha o pohybu za sebou

Autor materiálu: Miroslav Staněk, Ph.D.

Materiál je vhodný pro předměty:

  • Fyzika

  • Chemie

  • Zeměpis

  • Biologie

  • Informatika

Materiál je určen pro technologie:

  • Pasco

  • SAM Labs

  • iRobot

  • RoboWunderkind

Popis materiálu

Doporučené předchozí znalosti 

Aktivita navazuje na matematický a fyzikální výklad o rovnoměrném pohybu, výpočtu průměrné rychlosti a o pohybových úlohách. 

Téma 

Aktivita se zabývá tématem, které v hodinách matematiky děsí většinu žáků. Pomocí dvou motorizovaných vozíčků vytvoříme model pohybové úlohy, sledujeme data, která popisují pohyb vozíčků (jejich rychlosti, ujeté vzdálenosti a časy pohybů), tato data odečítáme ve formě zobrazených grafů (rozvoj digitální gramotnosti) a vytváříme program, který pohybovou úlohu definuje a provádí (programujeme, jakou rychlostí a v jakém čase oba vozíčky vyrážejí na trasu). 

Cíle 

Cílem úlohy je vytvořit reálný model pohybové úlohy. Žáci mají dva vozíčky s motorkem, které naprogramují a tímto programem určí, kdy se mají jednotlivé vozíčky rozpohybovat a jakou rychlost jejich pohyb má mít (rozvoj algoritmického myšlení). 

Na grafech závislosti ujeté trasy na čase pak pohyb obou vozíčků v reálném čase sledují. Pozorují také aktuální rychlosti obou vozíčků. Data interpretují: Který z vozíčků se pohybuje rychlejí? Jak se na grafu projeví, že druhý vozíček vyráží oproti prvnímu později? Jaký bod na grafu zobrazuje místo a čas setkání vozíčků – tj. místo a čas, v němž druhý vozíček dožene vozíček první? (Rozvoj digitální gramotnosti.) Naměřené údaje o rychlosti vozíčků (během pokusu by měla být jejich rychlost konstantní) použijí k výpočtu, kterým předpoví, kdy a kde druhý vozíček dožene první. 

Matematický (teoretický) výpočet času a místa setkání vozíčků žáci konfrontují s naměřenou realitou (s odečtenými hodnotami x-čas a y-vzdálenost průsečíku grafů ujeté vzdálenosti červeného a modrého vozíčku. (Konfrontace teorie a reality.)

Fotografie

Slovní úloha o pohybu za sebou

Vytvořeno v projektu

Podklady ke stažení

Pro stažení dokumentů se prosím přihlašte. Pokud ještě nemáte účet, zaregistrujte se.

Kontaktujte nás

Hledáte inspiraci, technickou či metodickou pomoc? Uvítáte školení o renomovaných lektorů z řad učitelů? Neváhejte nás kontaktovat!

+420 222 312 451

Vyplňte prosím své jméno

Neplatný vstup

Neplatný vstup

Neplatný vstup

Vyplňte prosím svůj telefon

Vyplňte prosím správně svůj email

Zanechte nám prosím zprávu

* povinná položka

Udělte prosím souhlas