Fermentace
Autor materiálu: Tomáš Feltl
Materiál je vhodný pro předměty:
Materiál je určen pro technologie:
Popis materiálu
Fermentace, neboli kvašení, je proces, při kterém dochází k přeměně látek činností mikroorganizmů. Typicky se jedná o metabolické (katabolické) reakce, při nichž vznikají ze složitějších látek jednodušší. Studium kvašení stálo u zrodu biochemie a následně biochemického oboru - enzymologie. Biochemie je tak jako vědní obor nedílně svázána se jménem Eduard Buchner, který získal za svůj objev "nebuněčného kvašení" v roce 1907 Nobelovu cenu.
Kvasné procesy jsou často využívány v potravinářství (výroba piva, vína, kyselého zelí, octa, kynutého těsta, ...).
V našem experimentu si založíme kvasnou kulturu a budeme sledovat změny obsahu látek v průběhu kvasného procesu.
Vytvořeno v projektu
Podklady ke stažení
Pro stažení dokumentů se prosím přihlašte. Pokud ještě nemáte účet, zaregistrujte se.